SANT JOAN DESPÍ LA CIUTAT QUE M’ESTIMO?

Sant Joan Despí en tot el seu conjunt té una similitud que, sent un agreujant per a tota la ciutadania, està començant a quedar al descobert.

 

Si, aquesta ciutat on els habitants de Sant Joan Despí podem gaudir de canvis i millores als nostres carrers, té un greu problema.

 

Si bé les reivindicacions veïnals i de les entitats del municipi han contribuït amb el seu esforç i lluita a un Sant Joan Despí més plural, social, pròxim i amb més drets per al conjunt de la ciutadania, tenim davant nosaltres una més que clara amenaça de pèrdua de tot allò que es va guanyar, podent veure a la llunyania allò que ens espera.

 

En l’actualitat, Sant Joan Despí continua tenint unes necessitats i demandes socials, que a diferència d’antany hem deixat en exclusiva en mans de l’Administració, la qual pressuposa des de despatxos i mitjançant estudis tècnics que és necessari per als veïns i que no ho és, que és convenient i que no ho és, que és prescindible en el nostre teixit comercial, social, festiu, històric, i fins i tot sobre els usos i confecció de l’espai públic, en definitiva, hem deixat Sant Joan Despí en mans de l’Administració perquè ens imposi el Sant Joan Despí més còmode de gestionar amb la implantació d’un model de ciutat en què els veïns no som partícips.

 

L’Administració, ha d’exercir com a gestor d’un desenvolupament humà que atengui les necessitats de la comunitat, deixant de ser una institució administrativa ocupada en exclusiva en assumptes de rutina com l’enllumenat, la neteja, o el cobrament de taxes. L’Administració ha de transformar les seves pròpies condicions d’organització i operació per a respondre a les demandes que per evolució dels temps reclamen els seus veïns, abordant el desafiament de promoure actituds innovadores en el conjunt de la societat local, sense perdre de vista que Sant Joan Despí té la seva pròpia idiosincràsia, personalitat, cultura i història, i ho conformem tots nosaltres, els que vivim, treballem i gaudim del nostre municipi.

 

Posant límits al fet que sigui un pla tècnic el que decideixi sobre el model de municipi en el qual han de viure els seus veïns, sense que aquests puguin decidir sobre els serveis o els espais públics. Nosaltres hem de ser vitals per a la conservació de la idiosincràsia i forma de vida de les gents de la població, que queden reduïdes a ser mers contribuents sense dret a poder influir en les polítiques del Sant Joan Despí en el qual viu.

 

Un Ajuntament ha d’estar compromès amb l’economia local, el desenvolupament dels recursos disponibles, la implementació del desenvolupament per a l’ocupació local, la participació veïnal en el model de municipi per al futur i ha d’advocar per enfortir la identitat local, els costums, les festes, les tradicions, els valors i altres elements que ens vinculen i ens donen sentit com a municipi.

 

Sant Joan Despí en l’actualitat, és un municipi on la festa local del 24 de Juny, queda diluïda per les festes de la revetlla de Sant Joan, sense un esdeveniment diferencial de les quals per les mateixes dates es duen a terme en les altres poblacions veïnes, sense un espai, esdeveniment o tradició cultural que ens diferenciï al voltant de la Comarca. Les nostres tradicions i festejos propis s’han deixat perdre per a donar pas a un Sant Joan Despí que, fonamentalment, és conegut en els últims anys per l’Hospital Comarcal Moisès Broggi, per la seu dels estudis de televisió de Catalunya ( TV3 ), la Ciutat Esportiva del F.C Barcelona, i l’especulació immobiliària, abocant a convertir Sant Joan Despí, en tota la seva plenitud, en un municipi dormitori sense identitat històrica.

 

El progrés no pot neutralitzar la personalitat d’un municipi, no pot obviar les característiques i les necessitats de la gent que el conformen, tant progrés com tradició han de ser compatibles. No pot considerar-se progrés d’un municipi el mer fet que se situïn certes empreses importants en el seu territori, existeixin més immobles o més privatització de l’espai públic, la destinació final del qual sigui una major recaptació, ja que el benestar de la població ha de ser eix fonamental de progrés. Per això, l’Administració ha de saber canalitzar les demandes i necessitats de la població, estant en tot moment connectat a la realitat social d’aquesta, evolucionant cap a una adaptació, donant resposta i potenciant tot allò en què es doti de recursos a les gents del municipi, canviant i bandejant la manera gestora en què exerceix per a també poder abastar aquelles manques que des del carrer reclamen els seus veïns, innovar i dur a terme polítiques que, entrellaçades, facilitin l’accés a l’habitatge per als més joves, potenciar una política d’estudis, una millora en la xarxa d’estacionament per al veïnat i el comerç local, el foment de polítiques d’ocupació, una millora de la mobilitat dels nostres carrers, una millor assistència social per als nostres ancians, una major comunicació entre barris i una seguretat activa, entre molts temes que donin resposta a la gran problemàtica que viu Sant Joan Despí.

 

Us animem a lluitar i construir entre totes i tots el Sant Joan Despí que volem i que amb el compromís mutu encara som a temps de fer.

 

Fes el Sant Joan que vols, Estima Sant Joan Despí.